W ramach obchodów Święta liczby π i Pierwszego Dnia Wiosny, nauczyciele matematyki przygotowali dla Was kilka konkursów. Dziękujemy za nadesłane prace, wybór był trudny a narady długie i burzliwe…ale wybraliśmy zwycięzców oraz wyróżnionych. Cieszymy się, że mimo pandemii i nauczania zdalnego tak licznie włączyliście się w obchody wspomnianych świąt i zaprezentowaliście swoje talenty plastyczne, kulinarne i literackie. Zapraszamy 22 i 23 marca na lekcje matematyki, w trakcie których wspólnie odkryjemy tajemnicę liczby π. Poniżej wyniki konkursów:
π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π
Konkurs dla uczniów klas 0-8
„πerwszy Dzień Wiosny”
W tym konkursie przewidziana jest nagroda specjalna… wkrótce pojawią się zdjęcia, tymczasem nagrodzeni:
π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π
I miejsce- Jennifer Piaseczny klasa 1a
II miejsce- Małgorzata Kośla klasa 4b
III miejsce- Zuzanna Klimek klasa 7b
Wyróżnienie- Wojciech Fortuna klasa 2a
Wyróżnienie- Oliwia Tokarska klasa 6a
Wyróżnienie- klasa 2b , wychowawca p. Agnieszka Chrzanowska
π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π
Konkurs dla uczniów klas 4-8
„π (pi) od kuchni”
Konkurs, który cieszył się największą popularnością 🙂 Nie ukrywamy, że wypróbujemy kilka przepisów, a Wy?
π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π
I miejsce- Oskar Pawlak klasa 5a
„Pizza Taty”
I miejsce- Karolina Czerwińska klasa 7c
„Pizza”
Składniki
* 30 g oliwy z oliwek
* 220 g wody, w temp. pokojowej
* 1 łyżeczka cukru
* lub 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
* 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
* lub 2 łyżeczki suchych drożdży (7-8 g)
* 400 g mąki pszennej
* 1 łyżeczka soli
* Sos pomidorowy
* Ser żółty
* Kukurydza
* Pieczarki
* Szynka
Czas pieczenia 25 min w 200 st C
I miejsce- Natalia Fortuna klasa 7b
„Pianka Pi”
I miejsce- Amelia Pawlak klasa 5a
„Pizza Amelii”
I miejsce- Mikołaj Zieliński klasa 5a
„π jak piernik”
II miejsce- Lena Żak klasa 5b
„Urodzinowy tort dla liczby π”
II miejsce- Klara Wilkowska klasa 4a
„πękny πernik”
II miejsce- Mikołaj Dziocha klasa 4b
„Pita domowa”
Składniki
300 g wody, plus dodatkowa ilość do skropienia ciasta
15 g świeżych drożdży, pokruszonych
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
Do naczynia wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzać 2 min
Dodać 20 g mąki, wymieszać i pozostawić w naczyniu miksującym na 10 min do wyrośnięcia.
Dodać pozostałą mąkę i sól, wyrobić, wyrobić łyżką. Ciasto pozostawić w naczyniu, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 2 godz. do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C.
Z ciasta uformować osiem placków o grubości ok. 1 cm, układać je kolejno na blasze, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Następnie wierzch ciasta delikatnie zwilżyć wodą.
Piec 8-10 min (230°C). Podawać po ostudzeniu.
II miejsce- Małgorzata Kośla klasa 4b
„Ziemniaczanie πre”
II miejsce- Karolina Rzepka klasa 7c
„πerniczki”
Składniki:
¾ szklanki mleka
200g masła
2 jajka (1 żółtko + 1 całe)
Przyprawa korzenna
500g maki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Miód z masłem i przyprawą korzenną podgrzewamy na wolnym ogniu stale mieszając. Po wystudzeniu dodajemy mąkę, sodę rozpuszczona w 3 łyżeczkach wody, jajka i zagniatamy. Ciasto na kilka godzin wkładamy do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na 2-3 mm i wycinamy ciastka. Pieczemy ok. 12 minut na 180 stopni. Wystudzone pierniczki dekorujemy polewa (1 szklana cukru pudru + 1 łyżka śmietany).
Smacznego!😊
II miejsce- Igor Nowocień klasa 6c
„πerogi”
Ciasto:
Składniki:
500 g mąki
2 jajka
200 ml gorącej wody
2 łyżki miękkiego masła
1 płaska łyżka soli
Przygotowanie:
Wymieszaj gorącą wodę z mąką. Następnie przez około 10 minut wyrabiaj ciasto. Wyrobione ciasto musi poleżeć przykryte przez minimum 10 minut, aby stało się bardziej elastyczne. Po 10 minutach ciasto rozwałkowuj cienko i wycinaj kółka za pomocą szklanki.
Farsz:
Przygotowanie:
Kapustę ugotuj i cienko poszatkuj nożem.
Mięso zemleć w maszynce, cebulę pokrój w kostkę i usmaż na oleju.
Cebulę, kapustę, mięso, dokładnie razem wszystko wymieszaj, dodaj sól, wegetę i pieprz.
Gotowy farsz, nałóż na środek krążka.
Brzegi sklej palcami. Przygotowane pierogi należy wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować około 5 min od momentu wypłynięcia.
Smacznego!!!
III miejsce- Amelia Kurek klasa 4b
π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π
Konkurs literacki dla uczniów klas 7-8
„Liczba π (pi) nas nie zaskoczy”
π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π
I miejsce- Matylda Wilkowska klasa 7c
Pan i pani 3,1,4
W parku zakochani 1,5,9
Na trawie jedzą ryż 2,6,5,3
Takie spotkali szczęście 5,8,9
Kobieta – mężczyzna 7,9
Los im dał nadzieję 3,2,3,8
Może kiedyś da radość 4,6,2,6
Tego się nie dowiedzą 4,3,3,8
Nie są majętni 3,2,7
Szczęście 9
Także im wspomoże 5,2,8
Nieważne kasa i społeczna pozycja, 8,4,1,9,7
A monety, 1,6
Pieniądze żyć pozwalają 9,3,9
Szczęścia nie odbiorą parze 9,3,7,5
I bieda 1,5
Wzmacnia te wspaniałe uczucia 8,2,9,7
II miejsce- Natalia Fortuna klasa 7b
Coś w nocy w domku zgrzytało, 314159
bo drewno stare nad głową, 26535
boleśnie pleśniało. 89
Hucznie strasznie, 79
kot do mej sypialni wrót drapał, 323846
bo złapał chęć, 264
pod wąs zarzucić kęs. 3383
π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π
Konkurs plastyczny dla uczniów klas 4-6
„Liczba π (pi) nas nie zaskoczy”
π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π π
I miejsce- Adam Sobolewski klasa 4a
II miejsce- Lena Żak klasa 5b
III miejsce- Giulia Piaseczny klasa 6c
Wyróżnienie- Małgorzata Kośla klasa 4b
Wyróżnienie- Oskar Jastrzębski klasa 6a
Raz jeszcze dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział w konkursach. Gratulujemy sukcesów!!! Wkrótce również pojawi się relacja z lekcji matematyki oraz poznamy laureatów nagrody specjalnej.
Organizatorzy:
Kamila Rozwadowska
Bożena Seweryn
Agnieszka Tkaczyk Żylińska